1 septembrie 2023

Cele mai bune echipe din lume vin la „Constanța Masters”

Cele mai bune echipe din lume vin la „Constanța Masters”

Jumătate dintre primele cele mai bune 10 echipe din clasamentul oficial FIBA 3×3 World Tour se vor întrece la malul mării în a noua etapă a circuitului.

Pentru prima oară în istorie, circuitul mondial profesionist se oprește timp de un weekend și în România. Iar asta înseamnă că la Constanța vor veni unii dintre cei mai buni jucători de baschet 3×3 din lume, sportivi care săptămână de săptămână străbat globul pentru a ajunge în top.

Ultimele două câștigătoare de etapă de World Tour vin la Constanța!

Weekend-ul trecut circuitul s-a oprit la vecinii noștri, în Debrecen. Iar acolo s-au impus lituanienii de la Raudondvaris pentru prima oară în 2023. În clasamentul general, balticii ocupă locul șase după ce au jucat patru etape. Iar acum cu siguranță sunt în vârful formei și sunt pregătiți pentru o nouă victorie în absența celei mai bune echipe din clasament, UB. Lituanienii sunt cotați cu a treia șansă la victorie în Constanța.

Pe 18-19 august baschetul 3×3 s-a jucat în capitala olimpică, la Lausanne. Acolo, belgienii de la Antwerp s-au impus într-o finală jucată chiar cu echipa gazdă. Ei sunt pe locul doi la general cu patru podiumuri din cinci turnee jucate. Favorita întâi la Constanța, Antwerp este echipa de bătut weekend-ul viitor. Mai mult, belgienii au și o revanșă de luat după ce lituanienii i-au învins în semifinalele de la Debrecen 21-19.

Echipele periculoase

În ierarhia generală, între Antwerp și Raudondvaris se află Amsterdam. Doar un loc 7 la Debrecen pentru sportivii din Țările de Jos care au deja trei turnee de când nu au mai prins un loc pe podium. Amsterdam este pe locul trei în clasament la doar 65 de puncte în spatele celor de la Antwerp. În ultimele două turnee, olandezii au fost eliminați de Riga și Miami, echipe care nu vor face deplasarea la Constanța.

La doar 14 puncte în spatele celor de la Raudondvaris se află Liman. O echipă periculoasă care a participat la doar patru etape în acest sezon, suficient însă pentru a se afla în top 10. Liman a început la Macau și acolo a pierdut în finală. Totuși, de atunci cvartetul sârbo-chinez nu a mai reușit să treacă de sferturile de finală.

Ultima echipă din top 10 care vine la Constanța este Vienna, surpriza sezonului trecut. În turneul final de la Abu Dhabi din 2022, Vienna a ajuns până în ultimul act, acolo unde a cedat împotriva celor de la UB. Jumătate din acei membri ai echipei de atunci vor veni și la malul mării negre. Vara aceasta Vienna a jucat doar trei turnee, a terminat de două ori pe locul trei și este mai mult decât odihnită înainte de etapa de la Constanța.

Posibilele surprize

Utrecht este favorita a șasea și nu a jucat până acum în World Tour în 2023. Însă, sezonul trecut a doua cea mai bună echipă din Țările de Jos după Amsterdam a terminat pe locul 11 în clasamentul general și a ajuns până în semifinale la turneul jucat chiar în Utrecht.

Cum olandezii au fost surpriza la evenimentul lor de casă, de ce nu ar fi și Constanța wekeend-ul viitor? CSM Constanța și-a făcut debutul în World Tour chiar sezonul trecut, la utrecht. Acum, gazdele vor beneficia de wild-card și nu vor mai trece prin calificări. Oprean, Lazăr și Corpodean vor reprezenta din nou România pe cea mai înaltă treaptă a baschetului mondial iar lor li se alătură Bărăgău.

Wuxi este favorita a șaptea și ocupă locul 26 în clasamentul mondial fără nicio victorie în 2023. Doar prin aceste date echipa nu ar trebui să spună nimic. Însă, Stefan Stojacic este căpitanul echipei, cel mai bun jucător de la turneul final de anul trecut, cel care a condus Viena până aproape de titlu.

Princeton este o echipă de tradiție în baschetul mondial 3×3 iar sezonul acesta nu a fost prezentă în circuit. Doar două etape pentru o semifinală și o eliminare timpurie, dar imprevizibilitate 3×3 îi ajută și pe cei mai experimentați.

Orice s-ar întâmpla, evenimentul reprezintă o premieră pentru țara noastră și nu poate fi ratat de vreun pasionat al 3×3-ului.

 


Share:

Citeste mai multe articole din:

Evenimentele sportive din baschet-3x3 în perioada următoare:

  Mulțumim partenerilor CSM Constanța

  • Primaria Constanta
  • Celco
  • Catena
  • Arrow
  • FRIAL
  • ENG Free
  • Cannoleria
  • SOCEP
  • Stirom
  • OGEN Gym
  • Sophie
  • Control Union
  • Curatenie Profi